Przepisy

LASAGNE EL CHUTNEY

Przygotowanie: 20 minut

Poziom trudności: normalne

Potrzebujesz:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 250g makaronu do lasagne
  • 500ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa El chutney ostre/łagodne
  • 3 lub więcej łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 2 czubatych łyżek mąki
  • 100g masła
  • Olej
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • Papryka ostra
  • 1 łyżeczkę oregano
  • 1 łyżeczkę bazylia
  • ½ łyżki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml mleka
  • ½ łyżeczki pieprzu biały

Krok po kroku:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju a następnie wrzuć czosnek, sól oraz pieprz i zamieszaj.
  2. Dodaj mięso i smaż przez kilka minut, a kiedy zacznie się rumienić dodaj także paprykę w proszku, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez ok. 7 min
  3. Dolej sos pomidorowy, 2 łyżki stołowe ElChutney oraz przecier pomidorowy i wymieszaj.
  4. Dodaj czosnek granulowany, bazylię, oregano i smaż na średnim ogniu. Całość mieszaj co pewien czas. Powinno to potrwać ok. 10 min
  5. W osobnym garnku roztop masło, wsyp do niego mąkę i wymieszaj. Całość smaż przez ok 1 min.
  6. Wlej niewielką ilość mleka i dokładnie mieszaj aż do powstania gęstej masy.
  7. Zdejmij garnek z ognia i wlej szklankę mleka i wymieszaj a następnie postaw ponownie na ogniu i dodaj pieprz, sól białą i gałkę muszkatołową. Podgrzewaj na średnim ogniu. Konsystencja powinna stać się gęsta.
  8. Zdejmij sos i odstaw do ostygnięcia, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  9. Rozsmaruj w naczyniu żaroodpornym pare łyżek sosu, ułóż plastry makaronu na dnie, a następnie posmaruj je ponownie sosem. Ułóż warstwę mięsną a na nią warstwę z makaronu. Nałóż następną warstwę sosu i przykryj wcześniej przygotowanym mięsem z sosem pomidorowym i ElChutney. Postępuj tym schematem do wykorzystania wszystkich składników. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 50 minut.
  10. Wyjmij lasagne z piekarnika i odczekaj z podaniem przynajmniej 5 minut.

Sprawdź również inne smaki:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.