Przepisy

SPAGHETTI EL CHUTNEY VEGE BOLOGNESE

Przygotowanie:

Poziom trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • 400g tofu
  • 400g makaronu spaghetti
  • ½ łyżki imbiru w proszku
  • 1 łyżki Papryki słodkiej
  • 1 łyżki papryki wędzonej
  • 450ml pomidorowej passaty
  • El chutney ostre/łagodne
  • 2 ząbki czosnki
  • Kminku
  • 2 marchewek
  • 1 łyżki sosu sojowy
  • Parmezan
  • Cebuli
  • Listki bazyli
  • ½ łyżki kurkuma
  • 2 ząbków czosnku
  • Olej
  • Papieru do pieczenia

Krok po kroku:

  1. Rozgniecione tofu przypaw imbirem w proszku, papryką słodką i wędzoną, kurkumą i czosnkiem granulowanym
  2. Przyprawione tofu wrzuć na patelnie z rozgrzanym olejem i poczekaj aż się podsmaży. Po ok. 10 minutach przełóż na blachę.
  3. Nastaw piekarnik na 200 stopni
  4. Po 10 minutach smażenia ułóż tofu na blachę z papierem do pieczenia – piecz przez ok. 15 minut do zabrązowienia się tofu.
  5. Zetrzyj marchewkę i drobno pokrój cebulkę i czosnek a następnie podsmaż je razem do zarumienienia się.
  6. Do całości dolej passatę pomidorową oraz El chutney łagodne/ostre.
  7. Sos dopraw liśćmi bazylii i pieprzem i solą.
  8. Do całości dodaj tofu z piekarnika i wymieszaj.
  9. Ugotuj makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu
  10. Wymieszaj całość i podawaj z parmezanem.

Sprawdź również inne smaki:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.