Przepisy

KURCZAK OSTRY EL CHUTNEY

Przygotowanie: około 55 min

Poziom trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • 700g podudzia z kurczaka
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • Posiekanej natka pietruszki
  • 1 średniej cebuli
  • 1 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżek ketchupu
  • 1 łyżki olej
  • 4 łyżek El Chutney ostrego
  • 2 ząbków czosnku
  • ½ łyżki pieprzu
  • Soli

Krok po kroku:

  1. Posiekaj drobno cebulę i 2 ząbki czosnku.
  2.  Wymieszaj sos El Chutney ostry z ketchupem, dodaj olej, wędzoną paprykę, czosnek granulowany, posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw pieprzem.
  3. Posól podudzie z kurczaka i natrzyj je wcześniej sporządzoną marynatą.
  4. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, odstaw na 10 minut, a w międzyczasie nastaw piekarnik na 180 stopni i pozwól mu się nagrzać.
  5. Wstaw podudzie do rozgrzanego piekarnika na 40 minut a w trakcie pieczenia dodawaj pozostałej marynaty.
  6. Wyciągnij mięso z piekarnika i odczekaj aż ostygnie. Podawaj z świeżo posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź również inne smaki:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.