Przygotowanie: około 55 min
Poziom trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- 700g podudzia z kurczaka
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- Posiekanej natka pietruszki
- 1 średniej cebuli
- 1 łyżki czosnku granulowanego
- 2 łyżek ketchupu
- 1 łyżki olej
- 4 łyżek El Chutney ostrego
- 2 ząbków czosnku
- ½ łyżki pieprzu
- Soli
Krok po kroku:
- Posiekaj drobno cebulę i 2 ząbki czosnku.
- Wymieszaj sos El Chutney ostry z ketchupem, dodaj olej, wędzoną paprykę, czosnek granulowany, posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw pieprzem.
- Posól podudzie z kurczaka i natrzyj je wcześniej sporządzoną marynatą.
- Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, odstaw na 10 minut, a w międzyczasie nastaw piekarnik na 180 stopni i pozwól mu się nagrzać.
- Wstaw podudzie do rozgrzanego piekarnika na 40 minut a w trakcie pieczenia dodawaj pozostałej marynaty.
- Wyciągnij mięso z piekarnika i odczekaj aż ostygnie. Podawaj z świeżo posiekaną natką pietruszki.