EL CHUTNEY
Historia dalekiej podróży

History1
1. Korzenie sosu chutney
Chutney, hindi :चटनी to gęsty sos, mający swoje korzenie w kuchni indyjskiej. Samo chutney wywodzi się ze słowa chatna, które oznacza dosłownie „lizać” i ma odzwierciedlać niepowtarzalny smak, który wyzwala w naszych ustach sos.
2. Powstanie rodzinnej receptury
Receptura chutney jest w naszej rodzinie przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ta historia rozpoczęła się w roku 1970, to właśnie wtedy nasza ciocia po raz pierwszy przygotowała chutney własnej receptury. Od tamtego czasu zawsze mówi, że najlepsi goście dają w prezencie wino, ser i…chutney!
History2
History3
3. Tradycja i nowoczeność

Rozpoczęliśmy naszą działalność z prostym przekonaniem, że można
produkować sos chutney, jednocześnie dbając o naszą planetę. Chcemy, aby nasza produkcja była zgodna z ideologią”zero waste”, dlatego najpierw suszymy, a następnie wykorzystujemy pozostałe po produkcji obierki z pomidorów oraz imbiru jako wypełniacze do paczek. Właśnie dlatego dostarczamy naszym klientom świeży zapach pomidorów i imbiru jeszcze przed otwarciem słoika.

Dołącz do smakoszów El Chutney