Przepisy

FRYTKI Z BATATA Z PIEKARNIKA

Przygotowanie: około 55 min

Poziom trudności: średnie

Potrzebujesz:

  • 2-3 średnich batatów
  • oliwę z oliwek z dodatkiem chili
  • przyprawy
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól gruboziarnista
  • pieprz

Krok po kroku:

  1. Nie musisz obierać batatów ze skórki. Umyj je dokładnie i pokrój w  słupki. Następnie umyj je jeszcze raz i dokładnie osusz.
  2. W małej misce przygotuj swoją mieszankę przypraw.
  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej pokrojone bataty. Zadbaj o to, aby frytki nie nachodziły na siebie i były rozłożone w odpowiedniej odległości
  4. Polej frytki oliwą z oliwek i posyp przyprawami z miski według uznania.
  5. Nastaw piekarnik na 220 stopni i piecz przez 20-25 minut.
  6. Wyciągnij z piekarnika i odczekaj aż wystygną. Posyp je solą gruboziarnistą i podawaj z dodatkiem sosu chutney

Sprawdź również inne smaki:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.