Przygotowanie: 20 minut
Poziom trudności: normalne
Potrzebujesz:
- 1 kg mięsa mielonego
- 250g makaronu do lasagne
- 500ml sosu pomidorowego
- 1 łyżka stołowa El chutney ostre/łagodne
- 3 lub więcej łyżeczek przecieru pomidorowego
- 2 czubatych łyżek mąki
- 100g masła
- Olej
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- Papryka ostra
- 1 łyżeczkę oregano
- 1 łyżeczkę bazylia
- ½ łyżki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml mleka
- ½ łyżeczki pieprzu biały
Krok po kroku:
- Na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju a następnie wrzuć czosnek, sól oraz pieprz i zamieszaj.
- Dodaj mięso i smaż przez kilka minut, a kiedy zacznie się rumienić dodaj także paprykę w proszku, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez ok. 7 min
- Dolej sos pomidorowy, 2 łyżki stołowe ElChutney oraz przecier pomidorowy i wymieszaj.
- Dodaj czosnek granulowany, bazylię, oregano i smaż na średnim ogniu. Całość mieszaj co pewien czas. Powinno to potrwać ok. 10 min
- W osobnym garnku roztop masło, wsyp do niego mąkę i wymieszaj. Całość smaż przez ok 1 min.
- Wlej niewielką ilość mleka i dokładnie mieszaj aż do powstania gęstej masy.
- Zdejmij garnek z ognia i wlej szklankę mleka i wymieszaj a następnie postaw ponownie na ogniu i dodaj pieprz, sól białą i gałkę muszkatołową. Podgrzewaj na średnim ogniu. Konsystencja powinna stać się gęsta.
- Zdejmij sos i odstaw do ostygnięcia, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Rozsmaruj w naczyniu żaroodpornym pare łyżek sosu, ułóż plastry makaronu na dnie, a następnie posmaruj je ponownie sosem. Ułóż warstwę mięsną a na nią warstwę z makaronu. Nałóż następną warstwę sosu i przykryj wcześniej przygotowanym mięsem z sosem pomidorowym i ElChutney. Postępuj tym schematem do wykorzystania wszystkich składników. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 50 minut.
- Wyjmij lasagne z piekarnika i odczekaj z podaniem przynajmniej 5 minut.