Przygotowanie:
Poziom trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- 400g tofu
- 400g makaronu spaghetti
- ½ łyżki imbiru w proszku
- 1 łyżki Papryki słodkiej
- 1 łyżki papryki wędzonej
- 450ml pomidorowej passaty
- El chutney ostre/łagodne
- 2 ząbki czosnki
- Kminku
- 2 marchewek
- 1 łyżki sosu sojowy
- Parmezan
- Cebuli
- Listki bazyli
- ½ łyżki kurkuma
- 2 ząbków czosnku
- Olej
- Papieru do pieczenia
Krok po kroku:
- Rozgniecione tofu przypaw imbirem w proszku, papryką słodką i wędzoną, kurkumą i czosnkiem granulowanym
- Przyprawione tofu wrzuć na patelnie z rozgrzanym olejem i poczekaj aż się podsmaży. Po ok. 10 minutach przełóż na blachę.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni
- Po 10 minutach smażenia ułóż tofu na blachę z papierem do pieczenia – piecz przez ok. 15 minut do zabrązowienia się tofu.
- Zetrzyj marchewkę i drobno pokrój cebulkę i czosnek a następnie podsmaż je razem do zarumienienia się.
- Do całości dolej passatę pomidorową oraz El chutney łagodne/ostre.
- Sos dopraw liśćmi bazylii i pieprzem i solą.
- Do całości dodaj tofu z piekarnika i wymieszaj.
- Ugotuj makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu
- Wymieszaj całość i podawaj z parmezanem.