Przygotowanie: około 55 min
Poziom trudności: średnie
Potrzebujesz:
- Dużego słodkiego ziemniaka (batat)
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebuli
- Ziela angielskiego
- 2 ząbków czosnku
- Awokado
- 1,5 łyżeczki nasion kuminu
- Liścia laurowego
- 1 szklanki Suchej czarnej fasoli
- 2 świeżych papryczek chilli
- 3 pomidorów
- 1 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka oliwy
- Szczypiorku
- 1 łyżeczki chilli w proszku
- Sosu sojowego
- 2 łyżeczki el Chutney pomidorowo imbirowego ostre/łagodne
- 1 łyżeczka nasion kolendry
Krok po kroku:
- Fasole mocz przez 12 godzin przez rozpoczęciem gotowania a po tym czasie ugotuj ją w świeżej wodzie. Do wody dodaj liście laurowe i ziele angielskie
- Pokrój w kostkę cebulę, słodkiego ziemniaka, czosnek, świeże chilli i posiekaj pomidory.
- Na woku lub garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę, po kilku minutach dodaj pokrojonego ziemniaka, świeże chilli i czosnek. Smaż całość przez kilka minut.
- Na suchej patelni zapraż nasiona kuminu i kolendry, po czym rozgnieć je na proszek w moździerzu, a następnie dodaj paprykę wędzoną i chilli do pozostałych smażących się składników.
- Kiedy cebula się zeszkli dodaj fasolę i posiekane pomidory bez skórek.
- Zalej dwoma szklankami bulionu i dodaj El Chutney pomidorowo – imbirowe ostre/łagodne i gotuj do momentu osiągnięcia miękkości przez bataty. Całość dopraw sosem sojowym
- Podawaj z awokado posypując szczypiorkiem.