Przepisy

CHILLI Z CZARNĄ FASOLĄ I BATATAMI EL CHUTNEY

Przygotowanie: około 55 min

Poziom trudności: średnie

Potrzebujesz:

  • Dużego słodkiego ziemniaka (batat)
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebuli
  • Ziela angielskiego
  • 2 ząbków czosnku
  • Awokado
  • 1,5 łyżeczki nasion kuminu
  • Liścia laurowego
  • 1 szklanki Suchej czarnej fasoli
  • 2 świeżych papryczek chilli
  • 3 pomidorów
  • 1 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • Szczypiorku
  • 1 łyżeczki chilli w proszku
  • Sosu sojowego
  • 2 łyżeczki el Chutney pomidorowo imbirowego ostre/łagodne
  • 1 łyżeczka nasion kolendry

Krok po kroku:

  1. Fasole mocz przez 12 godzin przez rozpoczęciem gotowania a po tym czasie ugotuj ją w świeżej wodzie. Do wody dodaj liście laurowe i ziele angielskie
  2. Pokrój w kostkę cebulę, słodkiego ziemniaka, czosnek, świeże chilli i posiekaj pomidory.
  3. Na woku lub garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę, po kilku minutach dodaj pokrojonego ziemniaka, świeże chilli i czosnek. Smaż całość przez kilka minut.
  4. Na suchej patelni zapraż nasiona kuminu i kolendry, po czym rozgnieć je na proszek w moździerzu, a następnie dodaj paprykę wędzoną i chilli do pozostałych smażących się składników.
  5. Kiedy cebula się zeszkli dodaj fasolę i posiekane pomidory bez skórek.
  6. Zalej dwoma szklankami bulionu i dodaj El Chutney pomidorowo – imbirowe ostre/łagodne i gotuj do momentu osiągnięcia miękkości przez bataty. Całość dopraw sosem sojowym
  7. Podawaj z awokado posypując szczypiorkiem.

Sprawdź również inne smaki:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.